Share

ULAZ U CRIKVENICU

Idejni i izvedbeni projekt krajobraznog uređenja

Na samom ulazu u Crikvenicu bilo je potrebno urediti dva zapuštena zelena otoka obrasla samoniklom vegetacijom. S obzirom na činjenicu da ove površine predstavljaju jedan od glavnih ulaza u grad Crikvenicu, značajno turističko odredište na Jadranu, prostor je zahtijevao i cjelovito hortikulturno rješenje koje će odavati dojam njegovanog, privlačnog i održavanog uređenog prostora.

Na samom ulazu prema gradu predviđeno je zidanje dva betonska korita s plohama od bijelog sitnog kulira u koje se posadila vegetacija koja skriva hladne betonske elemente – nosače natpisa ulaza u Crikvenicu, istovremeno naglašavajući sam ulaz u grad svojom bogatom i jakom cvatnjom i simetričnim rasporedom s obje strane ceste.

Krajobraznim projektom uređenja nastojao se postići i naglasiti mediteranski doživljaj ambijenta koji će svaki posjetitelj grada kao percepciju moći ponijeti sa sobom. Stoga se prostor oblikovao vrstama koje cvatu u vrijeme turističke sezone, kako bi živim bojama uspješno dočarali mediteranski ugođaj i privukli pažnju te naveli prolaznike da uđu u grad. Dinamika prostora postigla se igrom vertikala piramidalnog čempresa i lagerstremija, parterima s trajnicama i niskim grmovima. Cvjetni nasadi sa sezonskim cvijećem zamišljeni se u istom tonu svih sadnica, u jarko ružičastoj boji. Površine su razigrane, osobito na otoku uz magistralu, simbolizirajući morski val, dok im konstantnu ritmiku daje drvored stablašica lagerstremija koje su radi postizanja što jačeg efekta cvatuće krošnje sađene naizmjenično po dvije unutar ove drvoredne linije.

  • Godina: 2008.
  • Investitor: Grad Crikvenica
  • Status: Izveden
  • Lokacija: Crikvenica
  • /