Podijeli

OBITELJSKA KUĆA

Projekt krajobraznog uređenja okućnice, izvedba i održavanje

Kuća u Opatiji izgrađena je 1960. godine od strane tada mladog arhitekta koji ju je isprojektirao za dvije obitelji različitih generacija koje su dijelile zajednički stambeni i vrtni prostor. Kako je stanovanje bilo zajedničko, arhitektova zamisao bila je stvoriti moderan otvoreni svijetli stan s intimnim  pregradama, koje su simetrično dijelile stambeni prostor na dva jednaka dijela, međusobno povezana prolazom uz staklene stijene. Na taj je način svaka obitelj mogla funkcionirati zasebno, a prema željama zajednički se družiti u velikom dnevnom boravku.

Na jednak način osmišljen je i vrtni prostor, simetrično razdijeljen na dvije cjeline s terasama i izlaskom iz svake stambene jedinice u vrtni prostor uređen utilitarnim biljem. Kako su se s vremenom izmijenile generacije, stan je podijeljen na dvije fizički odvojene jedinice, od kojih je jedna prenamijenjena u turistički apartman. U skladu s tim, i prema željama klijenata, vrt je preoblikovan u slobodno oblikovan mali “botanički vrt” s velikim brojem biljnih vrsta i varijeteta iz raznih krajeva svijeta, zanimljiv i ukućanima, a osobito putnicima namjernicima.

  • Godina: 2005.-
  • Status: Izveden
  • Lokacija: Opatija
  • /