Share
domik

DJEČJE IGRALIŠTE ŠKOLAROVO, LOVRAN

GLAVNI PROJEKT KRAJOBRAZNOG UREĐENJA DJEČJEG IGRALIŠTA ŠKOLAROVO U LOVRANU

Dječje igralište je zamišljeno kao multifunkcionalna zona sa sadržajima za djecu svih dobnih skupina. Moderne je organske forme i u skladu s prirodnim otvorenim prostorom. Podloga sprava za igru je od lijevane antistres gume izvedena u ogranskim, valovitim oblicima u plavoj i žutoj nijansi koje podsjećaju na ljeto i more.

Kombinirana kućica za igru sadrži penjalice, spiralni topogan te površinu za sjedenje s dvije manje klupe unutar sprave u prizemnom dijelu. Sprave za igru su odabrane u podjednakim nijansama. Opružna njihalica za najmlađe posjetitelje parka je u obliku broda prateći postojeću morsku temu parka, a odabrana velika kružna ljuljačka podsjeća na morsku mrežu. Staza unutar igrališta koja povezuje lijevanu gumu zamišljena je od stabiliziranog šljunka – stabilizer, ali radi nedostataka financijskih sredstava nije izvedena, već je umjesto nje navezen šljunak.

Glavna staza se nadovezuje na dječje igralište i boćalište te prati postojeću modelaciju terena i kroz prirodni šumarak bambusa vodi na glavnu prometnicu.

Uz formalne sprave za igru djece unutar igrališta izvedene su i neformalne strukture poput drvenih stupova postavljenih kao struktura za igru djece, provlačenje i trčanje. Na igralištu su postavljene i tri strukture za sjedenje i pješčanik ogranske forme.

Uz dječje igralište smješteno je i boćalište kao još jedan element za igru, osim za odrasle i za djecu, kao edukativni element za učenje tradicijske mediteranske društvene igre. Prilikom projektiranja maksimalno je zadržana sva postojeća visoka vegetacija, kao i šuma bambusa kao vrlo vrijedan element u prostoru. U rubnoj zapadnoj zoni granice parcele, kao vizualna i fizička barijera od okolnih objekata i parcela, te kao zeleni okvir sadržajima za igru djece posađena je gusta zimzelena živica vrste Photinia x fraseri “Red Robin”.

  • /